Uge 21 – Overvægt hos hvalpe

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert

Hvalp som kigger på kamerat med store hundeøjne

Nuttet og buttet

Din hvalp er nu 21 uger gammel og stadig supernuttet. Måske den ligefremt er helt buttet, blød og lækker! Men er det en god ting? I den her uge vil ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer gøre dig klogere på overvægt hos hvalpe

Der findes næsten ikke noget mere nuttet, end en lille buttet hvalp. Og hvor man som hundeejer til en voksen overvægtig hund godt kan få et par negative kommentarer om hundens kropsfylde med på vejen, ser situationen helt anderledes ud, når der sidder en buttet hvalp i enden af snoren. ”Nej hvor er den sød med alle de rynker og folder”, kan man allerede høre langvejs fra. Men det, der ser så sødt og nuttet ud, kan blive til et tungt problem for den lille hvalp.

Overvægt kan påvirke knoglerne

En buttet hvalp er buttet, fordi den spiser for meget foder. Og når en hvalp spiser mere, end den reelt har brug for, ja, så vil den vokse for hurtigt. Overfodring (og dermed også overvægt) er en af de største problemer, når det gælder vækstforstyrrelser hos hvalpe. Ud over, at hvalpen pga. overfodringen vil vokse i et så højt tempo, som knoglevæksten ikke kan følge med i, vil den samtidigt også bære rundt på en ekstra vægt, som belaster bevægeapparatet, med dens ikke færdigudviklede og dermed til dels ”bløde” knogler. Resultatet er svage knogler og deforme for- og bagben. Noget, som hvalpen skal leve med resten af dens liv.

 

Kvantitet er lige så vigtig som kvalitet

Det er derfor ikke kun kvaliteten af foderet, som er vigtig, når man har en lille hvalp, men også kvantiteten. Hvalpen skal kun have så meget foder, at den kan vokse stille og roligt og følge sin races vækstkurve. En alders- og racesvarende væksthastighed er forudsætningen for, at en hvalp kan få opbygget sunde og stærke knogler. Selvom det måske ikke ser helt så nuttet ud, så er det altså bedst for hvalpen, at du holder den slank. Man skal gerne kunne se hvalpens talje, og ribbenene skal kunne føles uden at man skal udøve for meget tryk. 

Ingredienser i hundens foder påvirker vægten

Til sidst kommer her en lille servicemeddelelse, som du skal huske, når din hvalp er blevet voksen og måske er en af de uheldige hunde, som har nemt ved at tage på i vægt. Det er ikke kun mængden af foderet, der er afgørende for, om en hund tager på eller ej. Foderets ingredienser har også stor betydning. Når man fodrer sin hund med et foder, der indeholder store mængder stivelse, stiger blodsukkeret voldsomt efter foderindtaget og dermed bliver der også udskilt store mængder af hormonet insulin. Insulin er et vævsopbyggende hormon, som er ansvarlig for at opbygge fedtdepoter i kroppen og sørge for, at kroppen ikke bruger fedt som energikilde. Dette er et stort problem for hunde, som har behov for at tabe sig, eller som har tendens til overvægt. Men ikke nok med det, så fremmer insulin også sulten hos hunden. Ironisk nok indeholder langt de fleste slankefodermidler store mængder stivelse, hvilket forklarer, at mange hunde ikke taber sig, selvom de er på slankefoder.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.