Uge 29 – Unghundetjek
Skrevet af Ditte Varling | Dyrlæge
Så er det tid til unghundetjek hos dyrlægen
Din hund er nu 29 uger gammel og er gået fra at være en blød lille pelstot, med kluntede bevægelser og alt for store poter – til at være en stor energibombe med egne holdninger. Der er med andre ord sket MEGET både fysisk og psykisk – og det tid til at se på om din unghund udvikler sig som den skal. Den skal nemlig til unghundetjek hos dyrlægen. I denne uge vil dyrlæge Ditte Varling fortælle, hvad du kan forvente dig af et unghundetjek.
Under udviklingen fra hvalp til unghund sker der rigtig mange ændringer hos din bedste ven, både psykologisk og fysiologisk. Hunde udvikler sig meget hurtigere end mennesker og på deres første leveår går de fra at være blinde, nyfødte hvalpe til næsten voksne, og ofte kønsmodne, hunde. Derfor giver det mening at udføre et unghundetjek af den voksende hvalp, når den er omkring 7-8 måneder gammel. Dette gøres for at tjekke op på om hvalpens udvikling forløber som den skal i denne periode, hvor der sker så meget.
Hvorfor er et unghundetjek en god ide?
På grund af den hurtige udvikling fra hvalp til unghund, kan man som ejer have mange spørgsmål til ens hund. Disse kan blive besvaret ved et unghundetjek, dyrlægen kan give råd hvordan de næste udviklingsstadier optimeres for hunden og ikke mindst gennemføre en grundig klinisk undersøgelse, så det sikres at din bedste ven er sund og rask.
Hvad undersøges der for?
Ligesom ved de forudgående undersøgelser af din hvalp, giver dyrlægen din unghund et fuldt sundhedstjek fra snude til halespids for at sikre, at alt er som det skal være. Derfor udføres der en fuld klinisk undersøgelse ligesom der er beskrevet for hvalpe, således at unghundens fulde sundhedsstatus klarlægges. Som dyrlæge har man dog ved et unghundetjek ekstra fokus på tænder, vækst, ernæring og adfærd, idet disse områder især kræver ekstra opmærksomhed hos den voksende hund.
Det er blandt andet vigtigt at undersøge om unghunden har udviklet sig planmæssigt både mentalt ved at den udviser god adfærd samt fysisk ved at veje hunden og lave en vurdering om dens krop – er den for tyk eller tynd, udvikler den muskler som den skal og får den den korrekte ernæring for at optimere dens vækst? Der undersøges desuden om hunden har skiftet alle sine mælketænder til blivende tænder, eller om der er tilbageblevne mælketænder der kan blive problematiske. Desuden undersøges der om din unghund viser tegn på at blive kønsmoden. Tæver bliver i gennemsnit kønsmodne ved 9 måneders alderen, men alderen ved første løbetid kan dog variere fra 6 måneders til 14 måneders alderen alt efter hundens størrelse. Hanhunde er normalt kønsmodne i 10-12 måneders alderen, men sædproduktionen er lav i starten. Der tjekkes om begge testikler er placeret korrekt, for hvis en eller begge testikler ikke vandrer ned i pungen efter 8 måneders alderen anses hanhunden for at være kryptorkid. Da kryptorkisme er arveligt anbefales der ikke at kryptokide hunde får lov til at blive fædre. I forbindelse med unghundetjekket kan man som ejer også tale med sin dyrlæge om det er en god ide at neutralisere sin unghund.