Uge 40 – Prøver din hund at dominere dig?

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Hundeverdenens bedst forankrede myte

Din hund er nu 40 uger gammel. Hormonerne flyver rundt i kroppen på den og den skifter mellem at være en snorkende klump pels på gulvet og en racerbil med defekte bremser. Måske du også oplever, at den har vat i ørerne? Eller at den gør det absolut modsatte af hvad du beder den om? Måske du føler at den forsøger at dominere sig bedre plads i jeres lille ”flok”? I den her uge, ser vi på hundeverdenens bedst forankrede myte – nemlig at hunden forsøger at dominere

Der findes en meget udbredt myte i hundeverdenen – nemlig at hunden forsøger at dominere sig til lederskab eller en bedre position i flokken. Men lad os slå helt fast med det samme: det passer ikke. Din hund forsøger ikke at dominere hverken dig, din familie eller andre hunde. 

Men den her myte kommer ikke ud af ingenting. Den kommer fra en forskergruppe som studerede ulve. Studierne blev foretaget på vilde ulve fra forskellige familiegrupper, som var blevet indfanget og placeret i samme indhegning. 

Det var en forsøgsopsætning, som var meget unaturlig for ulvene og situationen skabte både angst, stress og aggressioner hos ulvene. Dvs. forskerne kom til at fejltolke, hvad der var normal ulveadfærd. Ulvene udviste generelt mange uenigheder og kæmpede om f.eks. mad. Det blev derfor tolket, at ulvene forsøgte at dominere sig til adgang til ressourcer som mad, læ og en bedre position i flokken. De studier gik verden rundt og er sidenhen blevet en ret fastforankret ide om hvordan ulve – og hunde – forsøger at dominere deres omgivelser. 

Forskerne har efterfølgende været ude og trække resultaterne tilbage, men desværre sidder denne fejlopfattelse af ulve og hunde rigtig godt fast hos rigtig mange mennesker. Det forskere har gjort efterfølgende er at studere ulve i det fri. Det man har fundet ud af, er at en ulvefolk i naturlige omgivelser ikke er hierarkisk opbygget. voksne individer fordeler aktiviteterne i gruppen og opdrager på de yngre individer. Alle har deres ansvarsområder og poster. Nogle står primært for yngelpleje, nogle primært for proviantering, nogle for at holde vagt. Ansvarsområderne er mobile og kan skifte mellem individerne. 

Dvs. ulvefamilierne minder faktisk om de familiestrukturer vi kender fra vores egen hverdag. Og er altså ikke den her dominansprægede hverdag, hvor man allerede som hvalp, tænker ”jeg vil bare i toppen af flokken og være den som bestemmer!”. 

Som hundeejer er det her helt utrolig vigtig information. For hvis du opdrager din hund efter den forældede dominansteori, ved at ”vise din hund at det er dig som bestemmer”, så får du en hund, der både får overskredet sine grænser, som ikke forstår dig og som måske endda føler sig utryg ved dig. 

Du skal mere tænke at du har ”forældrerollen” i flokken. Du skaber tryghed og forudsigelighed og lægger rammerne for hvad man må og ikke må i jeres relation.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.